Slot Haamstede

 

Liebe Zeeland-Fans,

Tussen de kerk van het dorp Haamstede en de duinen verrijst in de 13e eeuw een robuuste, versterkte woontoren (donjon) op het goed Haamstede. Op een lage plek, met voldoende kwelwater om de gracht te vullen. Deze gracht moet aanvallers op afstand houden.

 

De beroemdste bewoner van het slot is de legendarische Witte van Haemstede, bastaardzoon van Floris V van Holland. In zijn tijd is het slot niet meer dan een rechthoekige woontoren van twee verdiepingen. In 1474 is het slot in handen van Lodewijk van Gruuthuse, ridder in de Orde van het Gulden Vlies. Hij breidt de donjon flink uit, tot een heuse burcht. Een hevige brand in 1525 verwoest een deel van het slot, waarna het er 85 jaar als ruïne bij staat. De redder van het slot is de kroniekschrijver Jacob van den Eynde. Hij laat Slot Haamstede in het begin van de 17e eeuw herrijzen in zijn huidige vorm, met twee vierkante torens, kantelen en de grote ridderzaal.

 

Tussen het slot en de dorpsbebouwing staat een oude muur met een imposant smeedijzeren toegangshek. In en op de muur groeien veel bijzondere planten zoals:

Opvallend is de gemetselde poort op de brug over de slotgracht met boven de doorgang de kleurrijke wapens van Haamstede en van Jacob van den Eynde. Het omgrachte slot is omgeven door een zware keermuur met duivengaten.

 

Vroeger stonden er in de tuin van het sloteiland loden tuinvazen. Deze zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Hun sokkels staan er nog wel. Er staan nu stenen vazen op.

 

De Ridderzaal in het slot spreekt sterk tot de verbeelding. Alles neemt je mee terug in de tijd: van het balkenplafond tot de tegelvloer, van de schouw tot het meubilair en van de kroonluchters tot het wapenbord boven de schouw.

 

Het Slot en het bos zijn beperkt toegankelijk. Bezichtiging?

Op Open Monumentendag of in de zomerperiode.

Viel Spaß wünscht
das Team von Zeeland-Bungalows4rent


Bron natuurmonumenten


www.zeeland-bungalows4rent.com, Burgh-Haamstede, Slot Haamstede, Schouwen-Duiveland, Bungalows, Ferienhäuser, Appartments, Strand, Holland, Nordsee
Slot Haamstede

Hat Ihnen der Beitrag gefallen,

dann freuen wir uns über Ihr Like:Kommentar schreiben

Kommentare: 0

 Sie finden uns auf: