Zeehonden

 

Liebe Zeeland-Fans,

Er zijn in Zeeland 16 natuurgebieden, waaronder de Oosterschelde, die deel uitmaken van een Europees netwerk van natuurgebieden waar diersoorten en plantensoorten voorkomen die belangrijk zijn voor de biodiversiteit.

Zeehonden kun je met laag water zien, als ze liggen te zonnen op zandbanken, vlak bij een geul. De favoriete plekken waar ze rusten zijn op de Roggenplaat en op de kop van de Vondelingenplaat.

 

Eind jaren `70 was de zeehond vrijwel uitgestorven door jacht, vervuiling en rustverstoring. Nu is eer vooral in de monding van de Oosterschelde weer regelmatig een groep van ongeveer 25 dieren te zien. Zij worden niet gehinderd door de stormvloedkering en zwemmen er gewoon door. Het zijn zowel zeehonden die er spontaan gekomen zijn, als zeehonden die na revalidatie in Pieterburen hier zijn uitgezet.

 

Dit zijn vrijwel altijd “gewone zeehonden”, maar ook de grijze zeehond komt hiervoor. Ze eten vier tot acht kilo vis per dag, het liefst platvissen (bijv. schol en bot), die ze uit de diepe geulen laten. In het wild kunnen ze tussen 20 en 30 jaar oud worden. Ze worden dan bijna 2 meter lang en wegen ruim 100 kilo!

 

In het water zijn ze niet erg bang van mensen (ze zwemmen wel 35 kilometer per uur), op een zandbank wel. In de zomer, als de jongen geboren worden, is het erg belangrijk dat de zeehonden met rust gelaten worden. De jongen hebben de hele laag-water-periode nodig om voldoende melk te drinken! Als ze te veel worden verstoord, dan krijgen ze niet genoeg drinken binnen en verzwakken.

 

Jonge zeehonden hebben een zachte witte vacht. Als ze door verstoring hun moeder kwijt zijn, maken ze een geluid als een huilende baby; daarom worden ze “huilers” genoemd.

 

Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, horizontaal drijvend of op de bodem. Onder water sluiten ze hun neus en oren af en kunnen dan een dutje van ongeveer een half uur doen, daarna wordt het weer tijd om even adem te halen. 

Viel Spaß wünscht Euch
das Team von Zeeland-Bungalows4rent

Bron wereld regio


www.zeeland-bungalows4rent.com Zeehonden, Oosterschelde, Schouwen-Duiveland, Bungalows, Ferienhäuser, Appartments, Strand, Holland, Nordsee
Zeehonden Oosterschelde

Hat Ihnen der Beitrag gefallen,

dann freuen wir uns über Ihr Like:Kommentar schreiben

Kommentare: 0

 Sie finden uns auf: